Για τους λάτρεις του κρασιού, υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση κάθε καλοκαίρι. Ο ζεστός καιρός καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί η πιο ευχάριστη-κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κρασί.

Όπως κάθε θέμα, η διατήρηση της δροσιάς του κρασιού απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνογνωσία. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας μέθοδοι και συμβουλές για να λύσουμε αυτό το καλοκαιρινό πρόβλημα!

Η ιστορία του κρασιού είναι βαθειά συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία και με όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα. Ας δούμε λοιπόν πώς ρίζωσαν τα αμπέλια σε όλες τις ηπείρους-εκτός από την Ανταρκτική!

Η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά, σύμφωνα με τα ευρήματα ενός κορυφαίου επιστήμονα πάνω στην νευροϊατρική.

Αθανασία Κουλέτα

Η φράση «Να βγούμε να πιούμε ένα κρασάκι» στο εξής δε θα έχει το ίδιο νόημα για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας αφού φαίνεται πως ακόμα και το είδος του κρασιού που επιλέγετε να πίνετε λέει πολλά για την ψυχή και το χαρακτήρα σας. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον μία νέα έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, ανακαλύφθηκαν μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών.

Μπορεί το αλκοόλ να απαγορεύεται διά ροπάλου στην εγκυμοσύνη, φαίνεται όμως ότι έχει θετικές επιδράσεις για τη γυναικεία γονιμότητα όταν καταναλώνεται πριν τη σύλληψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Βέβαια, τα οφέλη προκύπτουν συγκεκριμένα από το κόκκινο κρασί και όχι από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και μάλιστα όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή : http://www.winenews.gr

Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Το σκελετικό σύστημα σταδιακά αποδυναμώνεται και γίνεται ευάλωτο σε κατάγματα. Στις γυναίκες τα πρώτα σημάδια της οστεοπόρωσης κάνουν την εμφάνισή τους με την εμμηνόπαυση, ενώ η αντίστοιχη ηλικία για τους άνδρες είναι μετά τα 50.

Πηγή : http://www.krasiagr.com

Πότε και πώς επηρεάζει το στυλ του κρασιού ;

Η παγκόσμια οινική ορολογία είναι diurnal temperature variation ή thermal amplitude diurnal rangeή diurnal shift. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως η διαφορά που προκύπτει από την μεγαλύτερη και την μικρότερη θερμοκρασία που σημειώνεται μέσα σε μια μέρα.

Κάποια οινοποιεία, σε θερμές κυρίως περιοχές και τελευταία και στην Ελλάδα, φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον όρο αυτό. Τον χρησιμοποιούν για λόγους επικοινωνιακούς, τονίζοντας ότι τα κρασιά τους έχουν μεγαλύτερη φρεσκάδα από ότι θα περίμενε κάποιος σε μια τόσο «θερμή» περιοχή. Κατέληξε να θεωρείται από πολλούς αρκετά σημαντικός ακόμη και στην διαμόρφωση της γνώμης για την ποιότητα ενός κρασιού, όμως πόσο αληθινό είναι αυτό;