Κάποιοι μπορεί να πουν ότι τα δύο καλύτερα πράγματα που προήλθαν από την Ιταλία είναι η πίτσα και το κρασί. Και δεν είναι τόσο περίεργο ότι αυτά τα δυο ταιριάζουν τόσο καλά μαζί. Το κρασί ταιριάζει ακόμα και με την πιο περίεργη πίτσα.

 

Αν θέλετε να το παίξετε συντηρητικά, καλύτερα να μείνετε σε κρασιά από τα κλασικά ιταλικά σταφύλια Sangiovese και Barbera. Οι ελαφρώς υποτονικές τανίνες στα αντίστοιχα κρασιά θα καπελώσουν στις παραδοσιακές ναπολιτάνικες τύπου Margherita. Επιλέξτε ένα ιταλικό Chianti Classico, ή ένα 100% Sangiovese κόκκινο από την Umbria. Επίσης, ένα κρασί με λίγες τανίνες και υψηλή οξύτητα, όπως τα ιταλικά Barbera d'Asti ή Barbera d'Alba.

To κρασί ταιριάζει με την πίτσα, όπως ταιριάζουν τα fish& chips! Είναι απλά γραφτό να είναι μαζί! Είτε τρώτε πίτσα από ένα μεταμεσονύκτιο delivery ή την απολαμβάνετε σε ένα ιταλικό εστιατόριο, θα βρείτε πολλά κρασιά που ταιριάζουν με αυτή. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 8 κλασσικούς συνδυασμούς:

1. Απλή πίτσα με τυρί και κόκκινη σάλτσα
Η πίτσα με τυρί και κόκκινη σάλτσα είναι μια από τις πιο βασικές γεύσεις. Για να συνδυάσουμε πίτσα με κρασί ψάχνουμε να βρούμε την κυρίαρχη γεύση: είναι η κόκκινη σάλτσα λόγω της οξύτητας και της έντονης γεύσης της.
Με ποια κρασιά ταιριάζει:
Ένα blend που θα συνδυάζει Grenache, Syrah και Mourvedre (GSM) μπορεί να λειτουργήσει πολύ ωραία με αυτή την πίτσα. Άλλη μια επιλογή για ιταλικό κρασί είναι το Montepulciano d'Abruzzo, ένα σταφύλι που καλλιεργείται στους αμπελώνες ανατολικά της Ρώμης. Από τον ελληνικό αμπελώνα το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία που διατηρεί στενές σχέσεις με τη ντομάτα. Αυτό που μας μένει είναι να δούμε το τυρί που χρησιμοποιείται στην πίτσα για να διαλέξουμε το σωστό στυλ Ξινόμαυρου.

2. Πίτσα πεπερόνι
Η πίτσα πεπερόνι έχει πολύ έντονη γεύση. Στην Αμερική γίνεται με παστουρμά και χοιρινό κρέας πολτοποιημένο μαζί με μια ποικιλία μπαχαρικών, όπως πιπέρι καγιέν, γλυκάνισο, σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα και λίγη ζάχαρη. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας που έχει αυτή η πιτσα σε λίπος, αυτό κυριαρχεί έναντι του τυριού.
Με ποια κρασιά ταιριάζει:
Θα χρειαστούμε ένα κρασί με έντονες γεύσεις για να αντισταθμίσουμε την δυνατή γεύση της πίτσας πεπερόνι. Το Sangiovese είναι μια κλασσική επιλογή ως το πιο δημοφιλές κόκκινο σταφύλι της Ιταλίας. Το Cabernet Frank είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Από τον ελληνικό αμπελώνα μια Νάουσα τα καταφέρνει υπέροχα, όπως επίσης και ένα Κοτσιφάλι αλλά και ένα Βλάχικο με την ιδιαίτερη πιπεράτη γεύση του.

3. Πίτσα Μαργαρίτα
Με τις αρωματικές νότες του φρέσκου βασιλικού και την χρήση φρέσκων υλικών που έχουν κι αυτά άρωμα (όπως οι ντομάτες και η μοτσαρέλα), θα λέγαμε ότι ένα ροζέ είναι ο ιδανικός συνδυασμός.
Με ποια κρασιά ταιριάζει:
Εκτός από το ξηρό ροζέ που ταιριάζει άψογα με μια πίτσα μαργαρίτα, υπάρχει και το Garnacha για αυτούς που αγαπούν το κόκκινο κρασί. Το να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε λευκό, κόκκινο η ροζέ κρασί είναι πολλές φορές και θέμα περιβάλλοντος. Αλλά με μια πίτσα που έχει τόσο ελαφριά γεύση όπως η μαργαρίτα, πρέπει να ξεκινήσουμε σίγουρα με ελαφριά κόκκινα. Επίσης ένα ροζέ από Ξινόμαυρο ή ακόμα Μαύρο Καλαβρυτινό μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή.

pizza2

4. Πίτσα με λουκάνικα
Αν σας αρέσει η έντονη γεύση μιας πίτσας με λουκάνικα, τότε πιθανόν να σας αρέσουν και τα δυνατά κόκκινα κρασιά. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα δυο ταιριάζουν μαζί!
Με ποια κρασιά ταιριάζει
Τα κρασιά με γεμάτο σώμα όπως το Syrah και το Pinotage, δουλεύουν άψογα με πλούσια κρέατα, όπως τα λουκάνικα τα οποία περιέχουν πολλά μπαχαρικά. Και τα δυο παραπάνω κρασιά χαιρετούν τον ουρανίσκο με δυνατές, φρουτώδεις γεύσεις από μούρα, ελιά και blueberries. Αυτές οι γεύσεις ταιριάζουν ιδανικά σε λουκάνικα με μάραθο. Μανδηλαριά, Λημνώνα και Πετροκόριθο είναι κάποιες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

5. ΠΙΤΣΑ ΜΕ MΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΑ (ΗΑWAIIAN PIZZA)
Mε ποια κρασιά ταιριάζει:
Ένα ελαφρώς γλυκό Riesling θα ταιριάξει απίθανα με το μπέικον. ‘Άλλωστε, οι Γερμανοί ταιριάζουν τα Rieslings με όλα τα είδη κρέατος, γι΄αυτό αυτή η αντιστοίχιση δεν αποτελεί έκπληξη. Η οξύτητα του συγκεκριμένου κρασιού καθαρίζει τον ουρανίσκο και η γλυκύτητά του ανυψώνει την γευστική εμπειρία ζαμπόν-ανανά σε ένα νέο επίπεδο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε Riesling επιλέξτε ένα πιο φρουτώδες ή πιο γλυκό κόκκινο κρασί όπως Zinfandel, Primitivo ή Lambrusco.

6. ΛΕΥΚΗ ΠΙΤΣΑ (ΜΕ ΤΥΡΙΑ, ΣΚΟΡΔΟ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΚ)
Mε ποια κρασιά ταιριάζει:
Η λευκή αυτή πίτσα έχει πάρει διαζύγιο με την παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα και γι΄αυτό ταιριάζει με δυο μεγάλα κρασιά που αγαπούν τα λευκά συστατικά. Τα πιάτα που βασίζονται στη κρέμα γάλακτος ισορροπούν με τις κρεμώδεις νότες των Pinot Noir και Chardonnay. H κρεμώδης υφή τους ταιριάζει καλά με την κρέμα γάλακτος αλλά αυτά τα δυο κρασιά συνδυάζονται καλά και με τα πράσινα βότανα, με τα οποία συχνά πασπαλίζονται αυτές οι πίτσες.

7. ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΒΒQ sauce
Mε ποια κρασιά ταιριάζει:
Με αυτό τον τύπο πίτσας αναζητούμε πιο τολμηρούς συνδυασμούς, όπως Malbec και Touriga Nacional, γιατί η πίτσα έχει αυτό το γλυκό καπνιστό λάκτισμα που ταιριάζει με τα συγκεκριμένα κρασιά πολύ καλά. Το Malbec αλλά και το Touriga βγάζουν πρώτα το φρούτο προς τα έξω, κάτι που πρέπει να ψάχνουμε στο κρασί όταν θέλουμε να το συνδυάσουμε με την γλυκιά BBQ sauce. Από τον ελληνικό αμπελώνα το Μαυροτράγανο με το πλούσιο σώμα του και το ψηλό του αλκοόλ που δίνει την ψευδαίσθηση της γλύκας, μπορεί να αντιμετωπίσει την ένταση της καπνιστής/γλυκιάς σάλτσας.

8. ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΑΛΑΤΙΚΑ (ΡΟΚΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΟΚ)
Mε ποια κρασιά ταιριάζει:
Αυτό είναι ένα νέο είδος πίτσας που θα το δείτε όλο και περισσότερο στους καταλόγους της πιτσαρίας. Είναι μια υγιεινή επιλογή, όπου ουσιαστικά πάνω στο λεπτό ζυμάρι της πίτσα τοποθετούνται διάφορα χόρτα και σαλατικά (σπανάκι, ρόκα κλπ). Η σάλτσα με την οποία συνοδεύονται είναι η βινεγκρέτ. Με αυτή τη πίτσα θα αναζητήσετε κρασί με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα και πράσινες νότες, όπως το Sauvignon Blanc, Verdejo ή Grüner Veltliner, Λαγόρθι, Ντεμπίνα ακόμα και χαρμάνια Sauvignon Blanc με Ασύρτικο.

 

Πηγή : http://www.krasiagr.com