Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές γυάλινων ποτηριών έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα ποτήρια για όλες τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων του Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, σαμπάνιας, κ.λπ. Κάθε είδος ποτηριού γίνεται ανάλογα με το συγκεκριμένο στυλ κρασιού, προκειμένου να συλλάβει την ουσία του.

 

Μερικά κρασιά είναι όξινα, άλλα είναι τανικά, κάποια είναι γλυκά κλπ. Τα ποτήρια φτιάχνονται με συγκεκριμένο σχήμα έτσι ώστε το κρασί να φτάνει με τον κατάλληλο τρόπο στην μύτη και στην κατάλληλη περιοχή στο στόμα για να ενεργοποιεί το σωστό σημείο της γλώσσας και να απολαύσετε κάθε γουλιά.

Για παράδειγμα, το ποτήρι του Cabernet Sauvignon / Merlot / Μπορντό συνήθως θεωρείται το κλασσικό ποτήρι για κόκκινο κρασί. Είναι ψηλό με ένα μεγάλο "μπολ" που λεπταίνει κάπως στην κορυφή. Αυτό το ποτήρι είναι ιδανικό για εξαιρετικά τανικά κόκκινα κρασιά μέτριας οξύτητας. Ο λόγος είναι ότι κατευθύνει το κρασί στο κέντρο της γλώσσας, δημιουργώντας μια τέλεια ισορροπία των φρούτων, τανινών  και οξύτητας. Το ίδιο ισχύει και για το ποτήρι του Σιράζ, που είναι το ψηλότερο από όλα τα ποτήρια για κόκκινο κρασί και έχει στόμιο πολύ κωνικό, που ξεχωρίζει εύκολα από τα υπόλοιπα.

Τα ποτήρια για Pinot Noir και Βουργουνδίες δεν είναι τόσο ψηλά όσο τα ποτήρια του Μπορντό, αλλά έχουν πολύ πιο φαρδύ μπολ και μερικές φορές σχηματίζουν τουλίπα προς το χείλος. Αυτά τα ποτήρια είναι ιδανικά για κόκκινα κρασιά με υψηλή οξύτητα και μέτρια τανίνη γιατί κατευθύνουν το κρασί στην άκρη της γλώσσας, αναδεικνύοντας τα φρούτα και εξισορροπούν την φυσική υψηλή οξύτητα.

ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Ποτήρια για ποικιλίες  Cabernet / Merlot / Μπορντό

Το ποτήρι για τις ποικιλίες Cabernet / Merlot / Μπορντό είναι αυτό που θεωρείται το κλασσικό ποτήρι κοκκινου κρασιού. Ψηλό με μεγάλο μπολ, που λεπταίνει κάπως προς το χείλος του. Προτείνεται επίσης για: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Fronsac, Graves rouge, Listrac, Margaux, Médoc, Merlot, Moulis, Pauillac, Pessac Leognan (Rouge), Pomerol, St. Emilion, St. Estèphe, St. Julien

Ύψος: 225 mm, 8-7/8"
Χωρητικότητα: 610 ccm, 21-1/2 oz
Μέγιστη διάμετρος: 95 mm, 3-3/4"

 

Ποτήρια για ποικιλίες Pinot / Βουργουνδία/Ξινόμαυρο/Αγιωργίτικο

Γενικά δεν είναι τόσο ψηλό όπως το ποτήρι του Cabernet αλλά έχει ένα πολύ φαρδύτερο  μπολ. Κατάλληλο για: Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Beaujolais Cru, Blauburgunder, Burgundy (red), Chambolle Musigny, Vintage Champagne, Echézeaux, Franciacorta, Gamay, Moulin à vent, Musigny, Nuits Saint Georges, Pinot Noir Old World, Pommard, Romanée Saint Vivant, Santenay, St. Laurent, Volnay, Vosne-Romanée, Vougeot

Ύψος: 210 mm, 8-1/4"
Χωρητικότητα: 700 ccm, 24-3/4 oz
Μέγιστη διάμετρος: 108 mm, 4-1/4"

Ποτήρια για ποικιλία Shiraz, Syrah 

Είναι το ψηλότερο από όλα τα ποτήρια κόκκινου κρασιού, με διακριτό κωνικό χείλος. Η μύτη θυμίζει  έντονα αρώματα βατόμουρου. Το ποτήρι αυτό, αναδεικνύει τις τανίνες, προσφέροντας μια τέλεια ισορροπία. Κατάλληλο επίσης για:  Carmenère, Malbec, Petite Sirah, Pinotage, Shiraz New World, Tannat, Μαυροτράγανο

Ύψος: 236 mm, 9-1/4"
Χωρητικότητα: 700 ccm, 24-3/4 oz
Μέγιστη διάμετρος: 95 mm, 3-3/4"

 

Ποτήρια για Port

Το ποτήρι του Port είναι μικρότερο και πιο κοντό από τα υπόλοιπα ποτήρια κόκκινου κρασιού γιατί το Port έχει πολύ περισσότερο αλκοόλ από τα υπόλοιπα κρασιά.  Κατάλληλο για Port Colheita, LBV (Late Bottled Vintage), αλλά και Madeira, Marsala, Noilly Prat, Tawny Port, Vinsanto, Vintage Port, Vinsanto

Ύψος: 168 mm, 6-1/2"
Χωριτικότητα: 240 ccm, 8-1/2 oz
Μέγιστη Διάμετρος: 73 mm, 2-7/8"

Εναλλακτικά ποτήρια για Port, τα Port sipper, είναι φτιαγμένα από χειροποίητο βοριοπυριτικό γυαλί και ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε ποτήρια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Αναφέρονται επίσης και ως ‘a pipe of port’ , αλλά αυτό στην πραγματικότητα αναφέρεται στην λέξη pipa που είναι η πορτογαλική λέξη για το βαρέλι.

 

ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Ποτήρι για  ποικιλία Chardonnay, Viognier 

Μοιάζει πολύ με το ποτήρι κόκκινου κρασιού (του Cabernet ) αλλά το ποτήρι Chardonnay θεωρείται το κλασσικό ποτήρι για λευκό κρασί. Παρόμοιο στυλ με το ποτήρι Cabernet, αλλά μικρότερο. Κατάλληλο επίσης για:  Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Ρομπόλα, Albariño, Aligoté, Bordeaux (λευκο), Chablis , Châteauneuf-du-Pape (Blanc), Condrieu, Cortese, Côtes du Rhône Blanc, Fallanghina, Fiano, Fumé Blanc, Graves blanc, Greco di Tufo, Grenache Blanc / Garnacha Blanca, Hermitage (Blanc), Macabeo, Marsanne, Melon de Bourgogne (Muscadet), Montagny, Morillon (unoaked), Muscadet, Muscadine, Neuburger, Orvieto Classico, Palomino (except Sherry), Pessac Leognan (Blanc), Pinot (Blanc, Grigio, Gris), Ribolla Gialla, Sauvignon Blanc (oaked), Sémillon, Soave, St. Joseph (white), Trebbiano, Verdelho, Verdicchio, Vin de Savoie (blanc).

Ύψος: 198 mm, 7-3/4"
Χωρητικότητα: 350 ccm, 12-3/8 oz
Μέγιστη διάμετρος: 74 mm, 2-7/8"

 

Ποτήρι για ποικιλίες Sauvignon Blanc / Pinot Grigio

Το ποτήρι για Sauvignon Blanc / Pinot Grigio είναι λίγο πιο κοντό με μικρότερο μπολ από αυτό του Chardonnay και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αναδυκνύει την οξύτητα αυτών των κρασιών. Προτείνεται επίσης για: Ausbruch, Auslese (sweet), Bacchus, Barsac, Beerenauslese, Blanc du Bois, Chasselas, Chenin Blanc, Coulée de Serrant, Furmint, Gelber Muskateller, Gewürztraminer, Jurançon moelleux, Koshu, Lambrusco, Loire (Blanc), Loupiac, Μαλαγουζιά, Malvazija Istriana, Monbazillac, Müller-Thurgau, Muskateller, Muskat-Ottonel, Pouilly Fumé, Quarts de Chaume, Recioto di Soave, Sancerre, Sauternes, Sylvaner, Tokaji (sweet), Tokaji (dry), Traminer, Trockenbeerenauslese, Vins Liquoreux, Vouvray.

Ύψος: 214 mm, 8-1/2"
Χωρητικότητα: 350 ccm, 12-3/8 oz
Μέγιστη διάμετρος: 81 mm, 3-1/8"

Ποτήρι για ποικιλίες Montrachet / Λευκό Βουργουνδίας

Το ποτήρι αυτό είναι παρόμοιο με το ποτήρι της Βουργουνδίας ή του Pinot Noir αλλά είναι μικρότερο με το ίδιο φαρδύ στυλ μπολ. Προτείνεται επίσης για: Burgundy (white), Chardonnay (ωριμασμένο σε βαρέλι), Corton-Charlemagne, Meursault, Montrachet, Pouilly-Fuissé, Riesling (spätlese/late harvest dry), Riesling Smaragd, Smaragd, St. Aubin

Ύψος: 192 mm, 7-1/2"
Χωρητικότητα: 600 ccm, 21-1/8 oz
Μέγιστη διάμετρος: 107.5 mm, 4-1/4"

 

Ποτήρι flute σαμπάνιας

Το ποτήρι flute της σαμπάνιας έχει σχεδιαστεί να είναι ψηλό και λεπτό για να τονίζει το αρωματικό μπουκέτο, τον πλούτο και την πολυπλοκότητα στον ουρανίσκο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να κρατάει περισσότερο τις φυσαλίδες του αφρώδους οίνους, καθώς έχει μικρότερη επιφάνεια εκτεθειμένη στον αέρα και οι φυσαλίδες δεν μπορούν  να ξεφύγουν τόσο γρήγορα ... και έτσι το κρασί φαίνεται πραγματικά δροσιστικό! Το ποτήρι σαμπάνιας τουλίπα έχει πιο στρογγυλεμένο σχήμα και επιτρέπει στα αρώματα να αναπτυχθούν μέσα στη κοιλότητα του ποτηριού. To flute ποτήρι είναι κατάλληλο για Sekt ενώ το tulip για Cava, Franciacorta, Prosecco και γενικότερα Sparkling wine.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Riedel, ο Maximilian Riedel, έχει αναπτύξει τα δικά του γυαλιά tulip για να αντικαταστήσει τα ποτήρια flute. Η κορυφαία σειρά Veritas ισχυρίζεται ότι είναι τα καλύτερα και ελαφρύτερα lead crystal ποτήρια που κατασκευάστηκαν ποτέ.

 

πηγή: http://www.krasiagr.com