Ρομπότ εφοδιασμένα με λαμπτήρες υπεριώδους φωτός που περιφέρονται στους αμπελώνες τη νύχτα αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ωιδίου, ενός καταστροφικού παθογόνου για πολλές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών.
Ερευνητές στο Cornell AgriTech, της Νέας Υόρκης, συνεργάστηκαν με τη SAGA Robotics στη Νορβηγία για την ανάπτυξη των πρώτων εμπορικών ρομποτικών μονάδων και τα αυτόνομα, αυτοκινούμενα ρομπότ αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά φέτος.
Αυτή την άνοιξη, οι ερευνητές χρησιμοποιούν δύο τέτοια ρομπότ για τη διεξαγωγή δοκιμών σε σταφύλια Chardonnay σε δύο τοποθεσίες - στους ερευνητικούς αμπελώνες του Cornell AgriTech στη Γενεύη και στο οινοποιείο Anthony Road Wine Co. στο Penn Yan της Νέας Υόρκης.
«Για τα σταφύλια Chardonnay, έχουμε αποτελεσματική καταστολή του ωιδίου για δύο χρόνια, με θεραπείες μία φορά την εβδομάδα», δήλωσε ο David Gadoury, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Φυτοπαθολογίας και Βιολογίας Φυτών-Μικροβίων στο Cornell Agritech, ο ποιος ηγείται του έργου.
Η τεχνική UV-light είναι μια σημαντική ανακάλυψη έναντι της μούχλας και του ωιδίου, καθώς μπορεί να αντικασταστήσει τα αντιμυκητιακά σπρέι, κάτι που φυσικά θα κοστίσει στις χημικές εταιρείες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ζημιά, αλλά θα έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Όπου καλλιεργούνται σταφύλια, οι καλλιεργητές πρέπει να ανησυχούν για το ωίδιο,» δήλωσε ο Lance Cadle-Davidson, ερευνητής παθολόγος φυτών στη Μονάδα Ερευνών Γενετικής Σταφυλιών στην Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενεύη και συνεργάτης στο έργο.
«Ένας τυπικός καλλιεργητής σταφυλιών ψεκάζει χημικά μυκητοκτόνα για τη διαχείριση του ωιδίου μεταξύ 10 και 15 φορές κάθε χρόνο», δήλωσε ο Cadle-Davidson, ο οποίος είναι επίσης βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Φυτοπαθολογίας του Cornell.
Οι μύκητες της μούχλας εξελίσσονται παράλληλα με τα φυτά εδώ και εκατομμύρια χρόνια και συχνά αναπτύσσουν πολύ γρήγορα ανθεκτικότητα στις χημικές θεραπείες. Αλλά η συνεξέλιξη αυτή, τα έχει κάνει να έχουν ένα ευαίσθητο σημείο: προσαρμογή σε φυσικούς κύκλους φωτός και σκοταδιού.
Το υπεριώδες φως βλάπτει το DNA αν και πολλοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει βιοχημικές άμυνες ενάντια σε αυτή τη βλάβη, η οποία προκαλείται από το μπλε φως που βρίσκεται στο φως του ήλιου.
«Αυτό που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε υπεριώδη ακτινοβολία για τον έλεγχο αυτών των παθογόνων των φυτών είναι ότι το εφαρμόζουμε τη νύχτα», δήλωσε ο Gadoury. "Τη νύχτα, τα παθογόνα δεν λαμβάνουν μπλε φως και ο μηχανισμός επισκευής δεν λειτουργεί."
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν λαμπτήρες που παρέχουν χαμηλή δόση υπεριώδους φωτός, σκοτώνοντας το παθογόνο χωρίς να βλάψουν το φυτό. Η τεχνική έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική κατά των ωιδίων και ορισμένων παρασίτων εντόμων.
Σε προηγούμενες δοκιμές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά από λαμπτήρες UV τοποθετημένες σε ένα βαγόνι τρακτέρ. Όμως η μέθοδος είναι λιγότερο πρακτική λόγω της εργασίας που απαιτείται όλη τη νύχτα για τη θεραπεία ενός αμπελώνα. Τα ρομπότ είναι αυτόνομα οχήματα εξοπλισμένα με 8 συστοιχίες.
«Αυτά τα μηχανήματα θα λειτουργούν επτά νύχτες την εβδομάδα, όλη τη νύχτα», είπε ο Gadoury. «Βρισκόμαστε τώρα στην έκδοση 1.0 αυτής της θεραπείας με ρομπότ UV, η οποία εφαρμόζει την ίδια δόση υπεριώδους φωτός σε κάθε αμπέλι ανεξάρτητα από το αν είναι άρρωστο ή υγιές», δήλωσε ο Cadle-Davidson. "Το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι ότι θα συνδυάσουμε αυτές τις προσεγγίσεις ανίχνευσης και θεραπείας σε ολόκληρο τον αμπελώνα με αυτοματοποιημένο τρόπο."
Πηγή : http://www.krasiagr.com