Για τους λάτρεις του κρασιού, υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση κάθε καλοκαίρι. Ο ζεστός καιρός καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί η πιο ευχάριστη-κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κρασί.

Όπως κάθε θέμα, η διατήρηση της δροσιάς του κρασιού απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνογνωσία. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας μέθοδοι και συμβουλές για να λύσουμε αυτό το καλοκαιρινό πρόβλημα!

 

  1. Το καλό παλιό ψυγείο…

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά εκτός αν ζείτε κοντά στο Βόρειο Πόλο, το καλό παλιό σας ψυγείο είναι ο καλύτερος φίλος του κρασιού το καλοκαίρι. Ναι, ακόμη και για τα κόκκινα. Αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στους 21ºC, ψύξτε το για 15 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε για να το κατεβάσετε σε ένα πιο ευχάριστο επίπεδο των 18ºC. Εάν το κόκκινο σας είναι θερμότερο (π.χ. 24ºC), δώστε του μισή ώρα.

Τα λευκά και ροζέ θα χρειαστούν μια ολόκληρη ώρα για να φτάσουν σε μια καλή θερμοκρασία σερβιρίσματος, περίπου 8-10ºC. Αν σας αρέσει το κρασί σας πιο κρύο ( 6ºC), θα χρειαστούν δύο ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

 

  1. Σαμπανιέρα/cooler

Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί με τον τρόπο που σερβίρουμε το κρασί στην καλοκαιρινή περίοδο, πρέπει να έχουμε δίπλα μια παγωνιέρα. Χρειάζεται ένας απλός κουβάς, δροσερό νερό και παγάκια. Με αυτό τον τρόπο θα κρατηθεί το κρασί σε χαμηλότερη θερμοκρασία για λίγο. Οι κάδοι πάγου λειτουργούν ακόμα καλύτερα αν προσθέσετε αλάτι. Προσθέτοντας λίγο αλάτι το νερό θα φτάσει γρηγορότερα σε χαμηλή θερμοκρασία και το κρασί θα παγώσει γρηγορότερα.

 

  1. Ψυκτικά "μανίκια"

cooling sleeves

Πρόκειται για παγωμένα υλικά σε ένα μανίκι που περιβάλλει το μπουκάλι. Λειτουργούν καλύτερα αν το κρασί σας είναι ήδη δροσερό – αν το κρασί είναι ζεστό δεν πρόκειται να κρυώσει πολύ.


  1. Αυτοματοποιημένοι ψύκτες κρασιού

wine cooler

Οι πιο εξελιγμένες εκδόσεις των κάδων πάγου είναι αυτοματοποιημένοι ψύκτες κρασιού. Πρόκειται για μικρά ψυγεία σε σχήμα κάδου, που συνήθως μπορούν να χωρέσουν ένα μπουκάλι ή δύο. Είναι λίγο ακριβούτσικα αλλά πολύ χρήσιμα, καθώς μπορείτε να ελέγξετε με ακρίβεια και να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο κρασί σας.


  1. Cooling pour spouts

ravi instant wine chiller

Υπάρχουν διάφορες καινοτομίες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρονια όπως αυτές που ψύχουν το κρασί σας ενώ το σερβίρετε! Αυτά τα στόμια ψύξης εισάγονται στο άνοιγμα της φιάλης, με συστήματα όπως Corkcicle, Host και ένα νέο σύστημα που ονομάζεται ψυγείο κρασιού RAVI Instant.


  1. Παγάκια τα αμφιλεγόμενα

steel ice cubes

Αν δεν προλαβαίνετε με κανένα από τους παραπάνω τρόπους να παγώσετε το κρασί σας αλλά θέλετε να το καταναλώσετε όπως του αξίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα σταφύλια ως παγάκια ή μεταλλικά ανοξείδωτα παγάκια που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και θα κρατήσει το ποτό σας παγωμένο χωρίς να το αραιώνει και να αλλοιώνει τη γεύση του. Η χρήση πάγου στο κρασί είναι κάτι αμφιλεγόμενο για τους οινόφιλους.

  1. Βάλτε το κρασί σας στην κατάψυξη!

Μερικοί λένε ότι αυτό είναι επικίνδυνο  αλλά μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει όσο ελέγχετε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Χρησιμοποιήστε ένα χρονομετρητή: χρειάζονται ακριβώς 15 λεπτά για ήπια ψύξη και μισή ώρα για πιο έντονη ψύξη.  Αυτό δεν είναι επίσης το πιο ενδεδειγμένο πράγμα που μπορείτε στα πολύ ποιοτικά κρασιά μπουκάλια, αλλά είναι καλό για καθημερινά κρασιά.

 

Πηγή : http://www.krasiagr.com