Όλοι έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να είναι καλό για την υγεία μας. Αλλά τώρα, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine.

 

Ερευνητές από την Ισπανία ανέλυσαν τα αποτελέσματα έρευνας σε 2.683 άνδρες και 2.822 γυναίκες σε διάστημα 7 ετών. Η PREDIMED Trial είναι μια μελέτη που διεξάγει έρευνα γύρω από τη διατροφή και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 55 και 80 ετών, χωρίς ιστορικό κατάθλιψης ή προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ κατά την έναρξη της μελέτης.

Έπρεπε να συμπληρώσουν ετησίως ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο, για να αξιολογήσουν την πρόσληψη αλκοόλ και η ψυχική υγεία και ο τρόπος ζωής τους αναλύθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (5 έως 15 γρ. Ημερησίως) ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση 2 έως 7 ποτών κρασιού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπλέον, όσοι έπιναν μέτρια ποσότητα κρασιού σε εβδομαδιαία βάση (δύο έως επτά μικρά ποτήρια την εβδομάδα), βρέθηκαν να έχουν ακόμη μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια ακόμα και όταν άλλαζε ο τρόπο ζωής και ή άλλοι κοινωνικούς παράγοντες, όπως η οικογενειακή κατάσταση, το κάπνισμα και η διατροφή.

Ωστόσο, περαιτέρω ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού που υπερβαίνει τα επτά ποτήρια την εβδομάδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ αποδίδεται συχνότερα στους άνδρες, ενώ το 88% καταναλώνει περισσότερα από 15 γραμμάρια αλκοόλ κάθε μέρα.

 

Προηγούμενες έρευνες από τη μελέτη PREDIMED υποδηλώνουν ότι οι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ θα μπορούσαν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να συνδεθεί:

Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, ιδιαίτερα το οινόπνευμα από το κρασί, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ότι συνδέεται αντιστρόφως με τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μερικοί από τους υπεύθυνους μηχανισμούς για αυτήν την αντίστροφη συσχέτιση είναι πιθανό να εμπλέκονται επίσης σε μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. "

Οι ρυθμοί κατάθλιψης μπορεί να είναι «υποεκτιμημένοι» για τους πότες που κάνουν υπερβολική κατανάλωση.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση οίνου θα μπορούσε να προωθήσει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leicester πέρυσι διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία σε κόκκινο κρασί, που ονομάζεται ρεσβερατόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Άλλες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης υποδεικνύουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν από σοβαρά ηλιακά εγκαύματα.

 

Πηγή : http://www.krasiagr.com