Μερικοί άνθρωποι τα Χριστούγεννα διστάζουν να επιλέξουν δώρα και συνεχίζουν να αναβάλλουν την απόφαση έως ότου είναι πολύ αργά.

Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε το “σωστό” δώρο, ειδικά όταν πρέπει να το δώσετε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε πολύ καλά, όπως ο προϊστάμενός σας ή η φίλη ενός φίλου.

Αλλά υπάρχει ένα δώρο για όλες τις καταστάσεις. Ένα δώρο που πάντα λειτουργεί: Το κρασί!

Ρομπότ εφοδιασμένα με λαμπτήρες υπεριώδους φωτός που περιφέρονται στους αμπελώνες τη νύχτα αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ωιδίου, ενός καταστροφικού παθογόνου για πολλές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών.

Ερευνητές στο Cornell AgriTech, της Νέας Υόρκης, συνεργάστηκαν με τη SAGA Robotics στη Νορβηγία για την ανάπτυξη των πρώτων εμπορικών ρομποτικών μονάδων και τα αυτόνομα, αυτοκινούμενα ρομπότ αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά φέτος.

Ένας γαλλικός κανόνας λέει, ότι εάν πίνετε λευκό κρασί πριν από το κόκκινο, είναι ΟΚ. Αλλά αν κάνετε το αντίστροφο, θα περάσετε τη νύχτα σας στην τουαλέτα. Όλα αυτά όμως, απλά δεν ισχύουν!

Ως επί το πλείστον, ο οινικός κανόνας «πίνουμε πρώτα τα λευκά», εάν μπορούμε να τον ονομάσουμε κανόνα, προκύπτει από τη θεωρία ότι είναι καλύτερο να πίνετε κρασιά ελαφρύτερου σώματος πριν μετακινηθείτε σε πλουσιότερα κρασιά, γιατί διαφορετικά ο ουρανίσκος σας δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει τις λεπτεπίλεπτες νότες  των ελαφρύτερων κρασιών.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές γυάλινων ποτηριών έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα ποτήρια για όλες τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων του Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, σαμπάνιας, κ.λπ. Κάθε είδος ποτηριού γίνεται ανάλογα με το συγκεκριμένο στυλ κρασιού, προκειμένου να συλλάβει την ουσία του.

Το κόκκινο κρασί πραγματικά σας βοηθά να χαλαρώσετε, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Δεν μας χαλαρώνει μόνο το αλκοόλ που περιέχει. Αποδεικνύεται ότι ένα από τα συστατικά του κρασιού μπορεί να μπλοκάρει ένζυμα που συνδέονται με το άγχος, την κατάθλιψη και το άγχος. Οι επιστήμονες λένε ότι η φυτική ένωση ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, βοηθά στην ανακούφιση του στρες στον εγκέφαλο.

Η κορτικοστερόνη παράγεται όταν το σώμα είναι αγχωμένο ή ανήσυχο. Το υπερβολικό άγχος όμως σημαίνει ότι η ορμόνη κυκλοφορεί στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, η ρεσβερατρόλη βοήθησε στην προστασία από την κορτικοστερόνη.

Τα τελευταία χρόνια η λέξη βίγκαν (vegan) ακούγεται και συζητιέται όλο και περισσότερο στους κύκλους της εστίασης και της γαστρονομίας, στην αγορά προϊόντων διατροφής αλλά και στον κόσμο του κρασιού. Τι είναι όμως ο Βιγκανισμός και για ποιο λόγο αποφασίζει κάποιος να ακολουθήσει αυτό τον τρόπο διατροφής; Ποια τρόφιμα και προϊόντα είναι φιλικά προς τους βίγκαν ... και με τα κρασιά τι ισχύει; Πως είναι δυνατόν το κρασί να είναι ακατάλληλο για βίγκαν, αφού είναι ένα αμιγώς αγροτικό προϊόν; Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς…

Δεδομένου ότι ο COVID-19 επεκτείνεται, οι εστιάτορες και οι διανομείς στην Κίνα μετρούν πλέον πολλές εβδομάδες σχεδόν χωρίς πωλήσεις.

Για σχεδόν ολόκληρο το Φεβρουάριο, οι δρόμοι στις πιο πολυσύχναστες πόλεις του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου ήταν άδειοι. Η Κίνα δίνει ακόμα τη μάχη για να συγκρατήσει τον COVID-19, η οικονομία έχει κλείσει σχεδόν και περισσότεροι από 760 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ποικίλους βαθμούς καραντίνας.

Πάταγο έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οινική κοινότητα η πρόσφατη αποκάλυψη ομάδας ερευνητών από την Ελβετία, που συσχετίζει την κατανάλωση των φελλομένων κρασιών με την ενδυνάμωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η είδηση έχει συγκλονίσει συθέμελα τη βιομηχανία του φελλού, που τώρα προσπαθεί να οργανώσει στην Πορτογαλία επιστημονικό συνέδριο γύρω από το θέμα αυτής της έρευνας.