Πηγή http://www.krasiagr.com
Aφου επιλέξουμε το κρασί που μας αρέσει από την wine list, με την βοήθεια του σομελιέ, όταν αυτό φτάσει στο τραπέζι μας υπάρχει μια ιεροτελεστία η οποία ακολουθείται. Αυτή δεν είναι τυχαία και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.
Α) Ο σομελιέ παρουσιάζει το μπουκάλι με την ετικέτα προς τα εμάς
Η παρουσίαση της φιάλης δεν έχει στόχο το εφέ, ούτε είναι μια τυπικότητα. Οι σερβιτόροι μπορεί κατά λάθος να έχουν φέρει διαφορετική χρονιά ή το κρασί μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που ζητήσαμε.
Β) Ο πελάτης δοκιμάζει το κρασί
Δεν δοκιμάζουμε το κρασί για να δούμε αν μας αρέσει ή όχι η γεύση του, ειδικά αν έχουμε παραγγείλει συγκεκριμένο μπουκάλι. Η δοκιμή γίνεται για πρακτικούς λόγους: πρέπει να δούμε αν το κρασί έχει φελό (TCA) και μυρίζει σαν υγρή εφημερίδα, μουχλιασμένο υπόγειο κλπ. ή αν έχει κάποιο άλλο ελάττωμα. Αυτά βέβαια, γίνονται πιο εμφανή από την μυρωδιά παρά από τη γεύση. Τα ελαττωματικά κρασιά είναι σπάνια αλλά ακόμα κι αν σερβιριστούν, τις περισσότερες φορές οι συνδαιτημόνες δεν το καταλαβαίνουν.
Γ) Η θερμοκρασία του κρασιού
Κάτι που δεν συνηθίζεται αλλά μπορείτε να το κάνετε χωρίς να σας παρεξηγήσουν είναι να ζητήσετε να παγώσει λίγο περισσότερο ένα κρασί ή να ζεσταθεί παραπάνω, αν δεν είναι στην θερμοκρασία που πρέπει. Καμιά φορά στα εστιατόρια, τα κόκκινα σερβίρονται πολύ ζεστά και τα λευκά πολύ κρύα. Μην διστάσετε να τους ζητήσετε να διαφοροποιήσουν την θερμοκρασία του κρασιού, πριν σας το σερβίρουν.
Δ) Το ποτήρι γεμίζει κάθε φορά που αδειάζει
Αφού εγκρίνετε το κρασί και ο σερβιτόρος γεμίσει το ποτήρι σας, θα φροντίσει να σας το γεμίζει τακτικά κάθε φορά που αδειάζει. Αν το κάνει με ρυθμό που σας ενοχλεί, μπορείτε να του ζητήσετε να το κάνει πιο αργά ή να το αφήσει σε εσάς. Δεν είναι αγένεια.

Μερικές ακόμα συμβουλές
Να θυμάστε ότι η αξία του κρασιού και η τιμή του είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα!
Να μην είναι σκλάβοι της σοδειάς.
Κάποιες «δύσκολες» χρονιές σε σημαντικές περιοχές μπορεί να παράγουν κρασιά που είναι λιγότερο ισχυρά, αλλά μπορεί να είναι καταπληκτικά και food-friendly. «Τα κρασιά από αυτές τις δύσκολες -κρύες χρονιές έχουν συνήθως υψηλότερη φυσική οξύτητα και χαμηλότερα επίπεδα pH που τους επιτρέπουν συχνά να ωριμάσουν πιο ομαλά και περισσότερο από ό, τι οι πιο ώριμες, σοδειές με υψηλότερες βαθμολογίες.
Να ξέρετε τι σας αρέσει, και να είσαστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
Οι ποικιλίες, οι περιοχές και τα στυλ κρασιού είναι μόδα που έρχεται και φεύγει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζει στον ουρανίσκο σας ή ότι ένας τύπος είναι «καλύτερος» από έναν άλλο. Έχοντας μια σαφή ιδέα για το τι σας αρέσει σας βάζει μπροστά από την συντριπτική πλειοψηφία των συνδαιτυμόνων.