Η Γη μας
Στην καρδιά της Λακωνίας και της γης που συνδέθηκε στην αρχαιότητα με τους Αρχαίους Σπαρτιάτες, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μας εκτείνονται στο σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα Ποταμιάς του Δήμου Σπάρτης. Λόγω της θέσης τους, είναι πολλαπλές οι κλιματολογικές επιρροές που δέχονται ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος τους απλώνεται στους πρόποδες του Ταυγέτου.
Οι υψομετρικές διαφορές, τα αμπελοτόπια με διαφορετική σύσταση χώματος και η ποικιλία ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες, εξηγούν τον πολύπλοκο χαρακτήρα του τελικού προϊόντος ο οποίος και αντανακλά πλήρως στο ιδιαίτερο κράμα χαρακτηριστικών του κρασιού. Αξιοσημείωτος ακόμα και ο ρόλος του αέρα στην περιοχή, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας αλλά και ένα οικοσύστημα που έχει ως κεντρικό στοιχείο του ένα ποτάμι. Πραγματικά ο «Γερακάρης» διασχίζει αλλά και οριοθετεί την περιοχή συμβάλλοντας στο ήπιο του κλίματος ειδικά σε περιόδους βαρυχειμωνιάς.
Πολύ συνοπτικά, σε αυτό το ιδιαίτερο σκηνικό αναπτύσσονται τα αμπέλια μας στα οποία κυριαρχούν οι ποικιλίες «Κυδωνίτσα» και «Μαυρούδι». Αξίζει να σταθούμε και να τις γνωρίσουμε καλύτερα.
Μαυρούδι | Λένε πως Μαυρούδι ήταν το γλυκόπιοτο κρασί που προσέφερε ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα. Πρόκειται για Πελοποννησιακή ποικιλία, διαδεδομένη ωστόσο και αλλού. Η ονομασία της προέρχεται από το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα της φλούδας των ρωγών της και δίνει κρασί με ισχυρή προσωπικότητα, βελούδινη υφή, συνήθως βαρύ άρωμα, γλυκιά και πλούσια γεύση και αρκετά στιβαρές, φρέσκιες τανίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυρούδι δίνει διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται. Από γλυκά κρασιά έως θαυμάσια ροζέ ξηρά.
Κυδωνίτσα | Παρά την ξεχωριστή της καταγωγή, η Κυδωνίτσα έφτασε κοντά στην εξαφάνισή της. Η αναθερμάνθηκε και αναδείχτηκε χάρη στην επιμονή Λακώνων οινοποιών. Η Κυδωνίτσα δίνει κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα μέτριας έντασης και έντονα αρώματα στα οποία κυριαρχούν νότες ώριμου κυδωνιού [εξ’ ου και το όνομα της]. Στο στόμα είναι στρογγυλά, μαλακά και έχουν άρτια δομή. Είναι αξιοσημείωτο το ότι οι μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις είναι λίγες και όλες προέρχονται από τη Λακωνία.