Αυτή η καλλιέργεια βασίστηκε πάνω στις αρχές που διατύπωσε το 1924 ο Αυστροουγγαρέζος Dr Rudolf Steiner και στις παρατηρήσεις της Γερμανίδας Maria Thun και βλέπει το φυτό ως ένα μέρος του σύμπαντος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το αμπέλι επηρεάζεται από τις συμπαντικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε συνάρτηση με τις θέσεις των πλανητών και της Σελήνης.

 

Σε αυτή τη σχέση ο άνθρωπος έρχεται να επέμβει δυναμικά ενεργώντας ανάλογα με αυτές, χρησιμοποιώντας όπου χρειάζεται ομοιοπαθητικά σκευάσματα, τα οποία είναι ικανά να δράσουν αποτελεσματικά ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες μέσω της κίνησης των μορίων του νερού.

Αν πολλές από τις ενέργειες της βιοδυναμικής καλλιέργειας δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιστροφή στις εμπειρικές πρακτικές των προγόνων μας, ένα κομμάτι της όλης φιλοσοφίας παραμένει μεταφυσικό. Προσθέσετε εδώ και την σχεδόν “μυστικιστική” διαδικασία παρασκευής των σκευασμάτων –όπου διάφορες φυτικές επί το πλείστον ουσίες θάβονται για χρόνια μέσα σε εσωτερικά όργανα ή κέρατα ζώων – αλλά και την “ενίσχυση” του νερού με αυτά -όπου με ένα κουταλάκι του γλυκού οι βιοδυναμιστές… ραντίζουν έναν ολόκληρο αμπελώνα- και θα καταλάβετε γιατί προκαλούν την αμφισβήτηση κάθε ορθολογιστή επιστήμονα.

Επιπρόσθετα, οι ιδιαιτερότητες του αμπελιού δεν επιτρέπουν ευθείες συγκρίσεις βιοδυναμικών σταφυλιών με σταφύλια βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας και έτσι η μόνη κρίση που μπορεί να γίνει προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Και αυτό σίγουρα δεν θα γύρει σε βάρος της βιοδυναμικής καλλιέργειας, αφού πολλά από καλύτερα, μυθικότερα και ακριβότερα κρασιά του κόσμου είναι προϊόντα της! Αφήστε που όταν στις τάξεις των παραγωγών που ασπάζονται τις αρχές της περιλαμβάνονται αστέρια όπως ο Michel Chapoutier, o Nicolas Joly, η κυρία Bize Leroy και το Domaine de la Romanee Conti, η “καλλιέργεια των άστρων” όχι μόνο φαντάζει ακλόνητη αλλά σιγά –σιγά επεκτείνεται και στην “οινοποίηση των άστρων”!

 

Πηγή : FNL