Ένας γαλλικός κανόνας λέει, ότι εάν πίνετε λευκό κρασί πριν από το κόκκινο, είναι ΟΚ. Αλλά αν κάνετε το αντίστροφο, θα περάσετε τη νύχτα σας στην τουαλέτα. Όλα αυτά όμως, απλά δεν ισχύουν!
Ως επί το πλείστον, ο οινικός κανόνας «πίνουμε πρώτα τα λευκά», εάν μπορούμε να τον ονομάσουμε κανόνα, προκύπτει από τη θεωρία ότι είναι καλύτερο να πίνετε κρασιά ελαφρύτερου σώματος πριν μετακινηθείτε σε πλουσιότερα κρασιά, γιατί διαφορετικά ο ουρανίσκος σας δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει τις λεπτεπίλεπτες νότες των ελαφρύτερων κρασιών.
Συνηθίζεται να σερβίρεται το λευκό κρασί πριν από το ερυθρό. Επίσης, το ξηρό κρασί πριν από το γλυκό και το νεαρό κρασί πριν το παλιότερο.
Όμως αυτοί είναι κανόνες συνήθειας, που έγιναν για να σπάνε , ειδικά αν το φαγητό που σερβίρεται παράλληλα το απαιτεί. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να ανοίξετε ένα νέο, φρέσκο ερυθρό Αγιωργίτικο ή Grenache, για να το συνδυάσετε με σολωμό και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε ένα πλούσιο, λευκό chardonnay συνδυασμένο με ένα κυρίως πιάτο ανάλογου βάρους.
Άλλο ένα παράδειγμα εξαίρεσης, είναι το γαλλικό έθιμο να σερβίρεται γλυκό κρασί - ίσως Sauternes - με πιάτα όπως το φουά γκρα στην αρχή ενός γεύματος και στη συνέχεια να ακολουθούν τα ξηρά κρασιά.
Όσο για τη συνήθεια να κρατάμε το πιο καλό, βραβευμένο και παλαιωμένο κρασί μας για το φινάλε του γεύματος; Διατρέχετε τον κίνδυνο οι φιλοξενούμενοί σας να έχουν ήδη φάει και πιει τόσο πλουσιοπάροχα που δεν θα το εκτιμήσουν πραγματικά – είναι έξυπνο είναι να το σερβίρετε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
Τελικά, η κατανάλωση λευκού κρασιού μετά το κόκκινο μάλλον δεν χρειάζεται να σας προβληματίζει.
Πηγή :http://www.krasiagr.com